2054 entry daha
  • gereksiz sorudur. açılın gece gece kafanızı açmaya geldim.
    özünde iyi veya kötü olmak önemli değildir. hayat şartları ve imkanlar sizi özünüzden farklı bir kişiye çevirecektir, önemli olan neticedir.
    zavallı bir insanı iyi olduğu için takdir edemem, zira elinde güç ve imkan olduğu zaman neler yapacağını bilemem.
    aynı şekilde , varlıklı birini de iyi olduğu için takdir edemem, zor durumda kalıp hırsızlıkla, insan öldürmekle vb. şeylerle karşılaşmamış olabilir. en nihayetinde "kimse sınanmadığı günahın masumu değildir."
    şimdi diyeceksin ki o zaman "kimin iyi kimin kötü olduğunu nereden bileceğiz ? herkesi sınava mı sokacağız ?" tabiki de böyle bir şey mümkün değil ve birilerine güvenmek zorundayız. bu noktada öncelikle bilmen gereken şey, herkese her konuda güvenemezsin. birine maddi konularda güvenir her zaman borç alır borç verirsin ama aynı kişiye sır veremezsin ağzı gevşektir. birisine en sevdiğin kişiyi bile emanet edersin ama ağzı gevşektir sır tutamaz. bunları iyi ayırt etmeniz gerek.
    çok iyi insan yoktur. fazla iyilik hesapçılığı doğurur. çok kötü insan da yoktur.
    kötülük daha çok içten gelen, samimi bir davranışken , iyilik içten gelebilir fakat bir çıkara yada beklentiye karşılık sinsice de yapılabilir. bu yüzden kötülük gördüğünüzde fazla düşünmenize gerek yok fakat fazlaca bir iyiliğe maruz kalırsanız dikkatli olun, yemleniyor olabilirsiniz.
    her şey de denge önemlidir.(bkz: yin yang) bu sebeple iyilik yapıyorsanız eğer içinizden geldiği gibi , hesap kitap yapmadan , vazife bilmeden , size iyi geldiği için yapmaya gayret gösterin . kötülüğü de artık vicdanınız el verdiği kadar...
  • bir hayvan özünde iyimidir degilmidir? doğası gereği hareket eden canlı ne iyidir nede kötüdür. çerçeveyi insan tanımlarına göre daraltsaniz bile evrensel iyilik yada kötülük üzerinde tam olarak consensus sağlanan şeyler değil. evrenin canlıların varlığına korkunç serecede kayıtsız olma ihtimali iyimidir kötümü? yada tanrı iyimidir kötümüdur? algilarinizin etrafındaki duvarlar kirilmali. çünkü muhtemelen tecrübe ettiğiniz şey sadece olmuş olan bir vakadan öteye tanimlanamaz.
  • kötüdür net. çocukluğu insanın özüdür kendi çocukluğum dahil çocuklar kadar şeytanını daha görmedim. seri katiller falan hep büyümemiş çocuklar bence. cinayetleri falan bu kafayla düşünün anlarsınız demek istediğimi. küçükken mutfak tezgahının üstünde tek sıra giden karıncaların önüne sınır çizip sınırı geçeni kestiğim bir an var hiç unutamıyorum kendimden tüylerim ürperiyor. şimdi insan oldum çok şükür ortaokulda kitap okudukça aferin diyen hocalarım sayesinde empati vs geliştirdim kendimi. odaya sinek giriyor canlı çıkarmak için mücadele ediyorum öldürmüyorum mesela.
  • özü derken söylediğimiz şey ne? insan bunu değerlendirmek için uygun bir ortamda büyümüyor. belli ahlak kuralları, belli bir kültür ve yap ile büyüyor. peki tüm bunların ötesinde insan nedir? en saf haliyle. hayatta kalmak, üremek isteyen bir hayvanın bilinçle daha farkılaşmış bir halidir. bu bilinç, kültür ve yetişme şekli ile temas edip bir kimlik verir kişiye. bu kimlik oldukça edilgen biraz da iradeseldir.
  • bence orta doğu tarafı %60-%40 kötü-iyi. kimse ya insan sonradan kötüleşiyor edebiyatı yapmasın.bence bu topraklarda doğan çoğu insan saf kötü olarak doğuyor.
  • çıkarcıdır. menfaatine göre iyi de olur, kötü de.
  • insan özünde hem iyidir hem de kötüdür. doğumundan itibaren çevresel faktörler ve kendi bilinciyle seçimlerini yapar.
  • şeklinde bir soru ancak düşünme organını kullanmayan insanlar tarafından sorulur. hadi yine de hevesinizi kaçırmayayım, biraz daha kullanmaya devam edin.

    iyi ve kötü diye bir şey yoktur, bunlar insanların uydurduğu bir şeydir. aslan ölmemek için ceylanı kovalayıp yemesi aslan açısından iyidir, ceylanın kaçıp aslanı açlıktan ölüme terk etmesi de ceylan için iyidir.

    özetle, değerlendirmeyi hangi taraftan yaparsanız cevap da o şekilde değişecektir. iyi ve kötü yok, sen hangi saftasın?

    işte sofistleri bu yüzden seviyorum, adamlar her şeye en mantıklı cevabı vermiş. gel gör ki platon gibi gerizekalılar hala şu iyi şu kötü diye tartışmaya devam ediyor.
  • (bkz: öz ahlak) ve (bkz: özsaygı) hatta ilk ikisi kadar önemli olmasa da (bkz: özsevgi) sahibi olan (bkz: gerçek insan)'lar özünde olduğu gibi çoğunlukla "sözünde" de iyidir.

    kendini insan zannedenler, olmadığının farkında olmayanlar ve olmaya çalışmayan (bkz: kıro)'ların hepsi özünde de gözünde de bezinde de toptan kötüdür.

    kim(ler)den bahsettiğimi anlayamayan veya merak edenlere ek okuma:

    (bkz: #135239351)
    (bkz: #146976138) (konrast'a gel!:)
  • homo homini lupus

    insanın doğası maalesef iyi denemeyecek kadar kötülüğe yatkındır
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap